Madeira – a levadák

A címben szereplő (talán sokak számára ismeretlenül csengő) szó elmagyarázásához egy kicsit vissza kell mennünk az időben.

A XV. században Madeira szigete a cukortermelésről volt híres, de nem ám répából lett a cukor, mint például erre mifelénk, hanem cukornádból, annak pedig sok víz kellett. És mert a források (nem túl meglepő módon) a hegyekben nem pont ott voltak, ahol a cukornádültetvények, hát csatornákon vezették a vizet a megfelelő helyekre. Ezt mediterrán vidéken állítólag sok helyen megtették, de ilyen tökélyre fejlesztett hálózat, mint a portugál szigeten, sehol nem alakult ki. És elérkeztünk a megfejtéshez: a levada az öntözőcsatornákat jelenti, s mint látni fogjuk, Madeirán egész kultuszuk van.

Jelenleg egyes becslések szerint, a legkisebb mellékágakkal együtt, a hálózat 5000 (igen: ötezer!) kilométer. És ne feledjük, egy cirka 800 négyzetkilométeres szigetről beszélünk!

Szóval a minimum ami elmondható, hogy levada aztán van Madeirán, nem is kevés.

De mire is jó ez, már persze a mindenfelé látható teraszok öntözésén kívül, pláne a hülye turistának? Hát ez az, hogy pont a turistának a legjobb! Ugyanis a kis csatornák mentén mindenhol sétautak és ösvények vannak, és ha nem is megy ösvény mellette, akkor is kényelmesen lehet lépegetni a peremén. A levadák lejtése pedig olyan csekély, amennyire csak lehetséges, tehát ráadásul kényelmesen lehet ezeket követve végigbarangolni a hegyvidéket. 8-10 nevesített levadatúra is van, amely a legérdekesebb vidékeken vezet át; ezek már kijelölt turistautak, például külön térkép kapható hozzájuk, stb. Tehát ha valaki szeretne babér- vagy eukaliptuszerdőben sétálgatni, az az ízlésének megfelelő nehézségi fokú, menetidejű és irányú levadatúrát választhat, egyénileg vagy vezetővel, csoportban vagy sem.

(mint tudjuk) tökéletesen alkalmatlan ilyesmire, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy nem hajlandó rá, ezért egy délután, amikor képes volt a drága madeirai órákat alvásra pazarolni, Csuri felsétált egy hegyre, ahol csak olyan egyszerű, jelöletlen, ezért nem turistás kis levadát talált. Ha megfigyelitek itt felül, a hegyoldalban két helyen is látszik egy-egy bevágás; nos ott folyik, alig lejtve a kis csatorna. A partján (csak úgy natúr) kálák nőnek, kvázi gyom gyanánt. A szanaszét látható kék virágok is a drága dísznövények kategóriájába tartoznak (mármint idehaza), s kaphatóak is minden valamirevaló kertészetben, persze cserépben. Egy egészen mini levadát végül Té is látott, az egyetlen sík helyen, azaz a Paul de Serra fennsíkon (1400-1600 m magasan van, és itt volt az egyetlen nyílegyenes út). A levadák teljes hossza csak bizonyos források szerint 5 ezer km, mások ennél azért szerényebbek, de egyik sem adja 2500-nál alább. És azt se feledjük, hogy mintegy 40-45 kilométer levada alagútban és barlangban (!) fut, tehát ezek a madeiraiak nem voltak restek és olykor a hegyeket is átfúrták, csak hogy a rohadt kis cukornádültetvényeikhez (amelyek egy ideig egészen kellemes hasznot hoztak) elvezessék a jó kis hegyi forrásvizet. Csuri járt is egy ilyen levada-alagútban, de valami miatt nem tudott értékelhető fotókat készíteni.

Mellesleg egész kis hadsereg felügyeli a több ezer kilométer levadát: úton-útfélen marcona férfiak dohányoznak és takarítják mindenféle fura kinézetű kéziszerszámmal a csatornákat, amelyeket időről időre megnyitnak, s a víz végigszáguld az utak mentén, majd a legváratlanabb pillanatban egyszerűen eltűnik a földben. Ott lehet az átvezetés egy másik szintre vagy párhuzamos jelenbe – ki tudná ezt teljes bizonyossággal megmondani..?

Utánanéztem és megtudtam, hogy a múlt század elején (ez az 1900-as évek kezdetét jelenti, csak hogy tisztázzuk) mindössze 800-1000 kilométernyi levada volt, azok is magánkézben, mert a helyi parasztoknak nem volt pénzük (és kedvük?) továbbfejleszteni, pedig nagy szükség lett volna rá. Nem volt tervszerűség, pazarolták a vizet, voltak területek, amelyek kiszáradtak, miközben máshol pocsékba folyt a finom víz, egyszóval káosz a köbön. Megoldás meg nem volt…

…mindaddig, amíg egy bizonyos Salazar nevű fazon (amúgy portugál diktátor, de így utólag kit érdekel..?) kezébe nem vette az egész ország (és ezen belül Madeira) irányítását. Nosza, a harmincas évek végén-negyvenes évek elején rögtön lett pénz és munkakedv is, mert aki Madeirán nem akart jószántából dolgozni, azt nemes egyszerűséggel lecsukták, kicsit megverték, majd a bíróság kényszermunkára ítélte, amit levada-építésen kellett letöltenie; innen datálható a jelenlegi csatornahálózat minimum 70 százaléka, és azóta vannak mini-vízerőművek és átemelő pumpák, amelyek bizonyos szintkülönbségeket segítenek áthidalni.

És még egy adalék a levadákról: a teljes csatornahálózatot tartalmazó részletes térképet 25 évig készítették. Hogy mikor volt erre pénz, idő és energia? Igen, eltaláltad: Salazar idejében.

8 hozzászólás

 1. jani222 — 2012-05-05 12:41 

Nagyon köszönöm, hatalmas élmény volt virtuálisan ott lenni Veletek!

Egy diktátor is lehet emberközpontú, bár egyeseket súlytja (vagy sújtja, esetleg sújtsa) tevékenységével.

Csak az nem derül ki, hogy honnan jön a víz! A többi mellékes. :-)))
A hegyvidéki éghajlatból fakadó essők? Víztároló a változó igénybevételhez?
Benyelik a magasan fekvő barlangok, oszt onnan bányásszák a vizet, esetleg termesztik/tenyésztik?

Vagy azt mondta Salazar, hogy follyál?
:)

 2. tiboru — 2012-05-05 12:55 

:-)))

Madeira szépen el van látva forrásokkal, no és vannak komoly víztározók is, az esőre pedig sosem volt panasz… csak ugye az eső nem mindig és nem pont ott esik, amikor és ahol szüksége lenne rá, ezért is ragyogó dolog a levadahálózat.

 3. koxi — 2012-05-06 11:07 

Nagyon király cikk volt, köszi szépen. De a “Té” is nagyon tetszett benne. Habár nem voltam még Madeira-n, de így képekről nagyon hasonló a Kanári szigetekhez, mondjuk Teneriffe. Ha tehetném, meg is pattannék rögtön, szívesen leélném az életem a szigetek valamelyikén, de sajna sem portugálul, sem spanyolul nem tudok egy szót sem.

Nem veszélyes ez, h egyre több fotón tűnik fel “T” ügynök valódi ábrázata? :-)

 4. tiboru — 2012-05-06 19:49 

Á, azóta már túl vagyok két plasztikai műtéten :-)

 5. sztupi — 2012-05-07 09:50 

“rögtön lett pénz és munkakedv is, mert aki Madeirán nem akart jószántából dolgozni, azt nemes egyszerűséggel lecsukták, kicsit megverték, majd a bíróság kényszermunkára ítélte,”

csak ugy privizorikusan felsejlett , hogy neha nem artana kovetendove tenni.
Ja persze CSAK Pireziaban, hogy PC legyek :-)

 6. jani222 — 2012-05-07 20:31 

Erről 1 szó sem esett, remélem van ottani is:

http://www.reatex.hu/store/index.php?main_page=index&cPath=205_214_212

Meg az időjárás:

Több jel arra mutat, hogy megúsztátok:
http://www.youtube.com/watch?v=Yq9WrCFqmbI
Vagy gyalog mentetk. :-)

 7. doctorjustice — 2012-05-15 21:18 

sziasztok!
ha madeiráról van szó, olvassátok el ezt a beszámolót, ennél teljesebb, átfogóbb leírást nem találtam a szigetről. mikor mi is kint voltunk, ezt használtam útikönyv helyett:

http://www.miri.hu/index.php?ow_page_number=90

a gazként növő kék virág szerintem hortenzia, ami azért kék, mert a sziget talaja lúgos kémhatású.
viszont a jelöletlen kis levadákkal érdemes vigyázni, a youtube-on elég sok igen veszélyes, (a tériszonyosok számára maga kénköves pokol) út van megörökítve.
pl: http://www.youtube.com/watch?v=D7_Pzx44rd0
nagyon visszamennék már, jövőre ha tehetem tutira nekivágok!

 8. tiboru — 2012-05-16 01:51 

Köszönjük!

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.