Vatikán – szimbólumok

A katolikus anyaszentegyház evilági központja nemcsak a művészettörténészek, vallástudósok és agorafóbiások Mekkája (figyelitek ezt az univerzalitásra és megbékélésre való törekvést szimbolizáló játékos metaforát?), hanem az amatőr heraldikusok és vexillológusok is csemegézhetnek az egyházi államban kifüggesztett szimbólumok között. Előre szólok, hogy teológusokkal és vallási elkötelezettekkel elvből nem vitatkozom.


Kezdjük mindjárt magával a pápák általános címerével.  Középpontjában a hármas korona, a tiara (más néven a triregnum) áll. Több magyarázata is van, a legelterjedtebb a mindenkori pápa hármas hatalmának képiesítése: királyok és hercegek atyja, a világ uralkodója és Krisztus földi helytartója.

Nekem egy másik magyarázat jobban tetszik, mely szerint a tiara a hármas identitású egyházra történő utalás: a küzdő (a földön), a szenvedő (a tisztítótűzben) és a győzedelmes (a mennyekben). De ezen nem fogunk összeveszni.

Az arany és az ezüst, keresztbe tett kulcsok a Szent Péteréi; csont nélkül nyitják a Mennyek Országa kapuját, ha hinni lehet a híreszteléseknek és az apostolnak (Máté, 16, 19).

A pápai állam címere majdnem ugyanilyen; a különbség, hogy a kulcsok színe fordított.

Ismételjük át tehát: a pápai címer NEM azonos a Vatikán állami címerével. Nem akarok vészmadár lenni, de óriási bonyodalmak származhatnak abból, ha ezt nem veszitek tudomásul! Óriási!

Ez a vatikáni zászló, amelyben világosan látható az állami címer, illetve az a különbség, amiről az imént beszéltem (a kulcsok színével kapcsolatos eltérés).

ŐSZINTÉN remélem, hogy többször nem kell visszatérnem erre a témára…

Mellesleg a világon összesen két, négyzet alakú zászló van; a másik a svájci.

Az évszázadok során az a szokás alakult ki, hogy a Szent Péter trónját elfoglaló püspökök/bíborosok saját, egyéni címerrel is rendelkeztek, amit aztán általában magukkal vittek a Vatikánba is. Nagyon macerás lenne az eddigi, szám szerint 265 pápa (hogy az ellenpápákra most ne vesztegessünk szót…) címereit sorra venni, ezért maradjunk a legutóbbi kettőnél.

II. János Pál huszárosan oldotta meg pápai címerének problémáját (már ha szabad ezt a jelzőt egy pápára alkalmazni), tudniillik püspöki címerét egyszerűen ráhelyeztette az általános legfőbb papira.

A kék alapon látható arany kereszt alatti M betű Máriára utal; Karol Wojtyla szülőhazájában ugyanis a Mária-kultusz olyan méreteket ölt, hogy csak na. Pedig nem is ők Mária országa – jegyzem meg csendben.

Ratzinger bíboros ugyancsak hozta magával a püspöki címert, de – ő tudja, miért – a pápai tiara helyett egy általános püspöki süveget helyeztetett el a címer csúcsán. A kulcsok füle pedig barokkosabb, mint az elődje által preferált négyzetes megoldás.

A tiara mellőzése elég nagy port vert fel; egyes teológusok szerint ehhez XVI. Benedeknek nem is volt joga; ezért aztán fel-felbukkan a tiarás változat is, de ez ne tévesszen meg benneteket, hiszen ti már tudjátok az Igazságot. És – ahogyan az a CIA főhadiszállásának belső udvarán is olvasható, ott speciel angolul – veritas vos liberabit. (János, 8,31-32).

A részletes heraldikai magyarázatot közkívánatra most mellőzöm; elégedjetek meg annyival, hogy eléggé eklektikus és gazdag élővilágra figyelhetünk fel: van koronás négerfej, kagylóhéj és egy igazi bajor medve is, amelyik látszólag egy csomagküldő szolgálatnak dolgozik olyan intenzitással, hogy a nyelve is kilóg.

Ratzinger nemcsak a fejfedővel kapcsolatosan újított: ismét bevette a címerbe a hagyományos palliumot, vagyis azt a vékony, keresztekkel díszített, lelógó szalagot, ami a címer alsó részén látható.

Hogy Benedek döntése a tiara mellőzéséről milyen zavart idézett elő az Erőben, mi sem mutatja jobban, mint ez a fotó. A vatikáni kertben ugyanis kirakták virágokból és fűből a címerét, de a kertésznek ezek szerint senki nem szólt: a gyepmester (kac-kac) a tiarás változat mellett döntött.

Büntetéséről nincs hírünk, csak remélni tudjuk, hogy túlélte.

Számos római templom bejárata körül több címer is látható: az aktuális egyházi méltóságok közül is kiemelkedik a Benedek-féle állatos (a többi holmi nímand püspöké lehet).

Nem sikerült tuti magyarázatot találnom, hogy pontosan mit jelent, hiszen nem minden templomajtón függött. Talán ezek az épületek a Vatikán tulajdonai (noha rajta kívül helyezkednek el)?

Ha valaki tudja, nyomjon egy kommentet.

És már csak pár érdekesség a pápák névválasztási szokásairól: azt ugye tudjuk, hogy a pápák – megválasztásuk kihirdetésekor – ezer éve nevet is választanak, amely egyfajta elsődleges üzenetként funkcionál: melyik nagy előd szellemében kívánnak tevékenykedni egyházfőként. 1000 előtt mindenki a saját eredeti nevén futott.

Semmi nem tiltja, de Péter (az első pápa) nevét nem szokás felvenni. I. János Pál volt az első, aki kettős nevet választott magának, 1978-ban. Szegény mindössze 33 napig viselte. Azt mondjuk értjük, hogy az Adolf vagy Hajnalka nevet eddig egyetlen római püspök sem választotta, de hogy mindeddig sem Ferenc, sem Antal nevű pápa nem volt, ez bizony számomra felfoghatatlan: mindkét szent csupa vállalható dologban jeleskedett (szegények érdekeinek képviselete, jótékonykodás, stb.). Ha valaki erre is tud magyarázatot, szokás szerint felkérem, hogy a kommentekben osszon egy kis észt.

Volt viszont Piusz, Gergely és Bonifác is jó sok. Az elmúlt egyezer évben egyetlen bevállalós pápa volt, aki megtartotta születésekor kapott nevét. Az ilyen merész arcokat, akik szembe mennek a trenddel, műfajtól függetlenül nagyon csípem, ezért meg is emlékezem róla: ő volt II. Marcellus, a 222. pápa (1501 – 1555). Nem tudom, van-e összefüggés karakánsága és rövid pápai pályafutása között, de tény: húsz napot ült a trónon; állítólag szívszélhűdés végzett vele… Aha.

Na, pax vobiscum. És a lelketekkel.

7 hozzászólás

 1. karaj — 2012-10-23 13:47 

az, hogy a palliumon látható kereszt erős hasonlatosságot mutat a templomos-kereszttel, az puszta véletlen?
a koronás néger meg utalhat az etióp császárra, akinek a fennhatósága alatt van a frigyláda állítólag: http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Our_Lady_Mary_of_Zion

persze kérdés, hogy ez a két konteó mennyire kompatibilis egymással

 2. gloriamundi — 2012-10-23 22:26 

A fene gondolta a huncut kis Ratzingerről, milyen lázadó természet, hogy oda se neki, lecserélte a tiarát? Pedig úgy nézett ki, mint a legkonzervebb konzerv… A néger, akarom mondani afro baba is nagyon tetszik, de a postás maci a legjobb. :) A kagyló tuti Santiago de Compostela-ra és a zarándoklatra utal. A maci a származására, a negró meg arra, h ő mennyire nem rasszista :) Na jó, lehet, h az etióp császárra, vagy arra, h bebebeee, mégse afrikai lett a pápa. De nem olvastam utána, biztos van vmi frappánsabb magyarázat.

 3. Rókakígyó — 2012-10-24 20:30 

Azt nem értem, hogy ezekre a heraldikai munkákra hogy van ideje egy pápának, illetve hogy történik ezeknek a címereknek a szerkesztése…. esténként rajzolgat? Megkér valakit, hogy dobjon össze valamit? A pápai címerek tartják azt a fontos szabályt, amit pl kishazánk települései lesz…nak: csak négy színből állnak. Én ismerek olyan magyar települést, aminek 22 éven belül már a 2. címere van.

Magyarországon kívül mintha lenne másik ország is, amely Mária országa.

 4. zolcsi67 — 2012-10-24 21:58 

@karaj: A témában magyarul érdemes Graham Hancock Jel és pecsét című könyvét elolvasni.

 5. proletair — 2012-10-25 07:11 

A megbékélésre való törekvés szimbóluma ugyebár így hangzik: Jeruzsálem a keresztények Mekkája:D

Pont most néztem meg az Angyalok és démonok c. filmet, abban volt sok szimbólum. Meg vatikáni rendőrség, meg svájci gárda, meg illuminátusok…

Ratzinger címerén a kagyló a Shell olajvállalatra utal. Az még nem világos, hogy a Shell vette meg a vatikánt, vagy fordítva.
A szerecsen fej egyértelműen a Julius Meinl befolyásának a jele.
A pakkos medve azt jelenti, hogy annak idején őszentsége Nyugat-Berlinből költözött el.

Remélem segítettem:)

 6. rognork — 2012-10-25 08:05 

Sokáig nem értettem, hogy a pápa miért reklámozza magát forma1 futamokon. Aztán már nagyon zavart, és utánanéztem, hogy kié a 3 kulcsos logó. Kiderült, hogy az UBS banké. Akkor ők most a pápa fölött vannak a 3 kulcsukkal?

 7. kullancs — 2012-10-25 09:27 

Most nem igazán megy az angol, de akinek igen, itt elolvashat mindent:

http://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Pope_Benedict_XVI

Én csak annyit értettem, hogy Freisingben van a világ legrégebbi mőködő sörfőzdéje. A pápa mégiscsak bajor, nem csodálom hogy a címerében is megemlékezik róla..:)

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.