Prága: Kafka

Kafka és a cseh főváros kapcsolatáról könyvtárnyi (szépirodalmi és pszichiátriai) mű született az elmúlt évtizedekben, ezért eszünk ágában sincs ezek számát szaporítani.

A poszt apropóját a prágai Kafka-múzeum előtt látható szobor adja, aminek láttán ismételten el kell ismernünk, hogy a csehek közhelyszámba menő kispolgáriságának langyos pocsolyájába egy-egy képzőművészük olykor nagy szakértelemmel dob kisebb-nagyobb kavicsokat, felkavarva a poshadtnak tűnő állóvizet.

A Jaltában 1945-ben már bevált módszert mintaként véve Csurtusék felosztották maguk között Európát. Az 1. Csurtus Egyezmény értelmében Cs. többek között megkapta Prágát.

A status quo-t tiszteletben tartva T. ennek ellenére kénytelen egy poszt erejéig a cseh fővárossal foglalkozni, Cs. egyéb irányú elfoglaltságai miatt.

A Károly-hídon átmenve a „budai oldalra” jobbra kell kanyarodni, és megkeresni a Cihelná utcát, ahol a múzeum található.

 Az udvaron látható alkotás két pasit ábrázol, akik egymással szemben állnak és tiszta erőből belepisilnek abba a medencébe, amelybe lábukat áztatják.

Annak, aki a medence körvonalait közelebbről megnézi (és látott már Európa politikai térképet), feltűnhet, hogy az a cakkos izé pontosan a Cseh Köztársaság államhatárait ábrázolja.

Amikor ott voltunk, egy francia idegenvezető éppen azt magyarázta csoportjának, hogy a körvonalak Csehszlovákiát ábrázolják, a két pasi pedig egy cseh és egy szlovák, akik nagy ívben levizelik egymás országrészét.

A magyarázat tetszetős, igazi idegenvezetőhöz méltó, de aki elővesz egy 1992 előtti Európa-térképet, az láthatja, hogy Csehszlovákia sokkal elnyújtottabb volt. A két testvér nép vizelet-alapú szembenállása tehát a romlott és perverz Nyugat fikciója.

 A két alak felső teste (pontosabban csípője) elforgatható, sőt, el is fordul, tehát Csehország térképének nem csak egy, kivételezett helyére vizelnek, hanem körívben több járást is megszórnak.

Bevallom, nem igazán sikerült megtalálnom a kapcsolatot a szobor mondanivalója (?) és az egzisztencialista szerző között.

A kommentekben lehet találgatni.

Az egyik fórumon olvastam, hogy Pivonka olvtárs szerint a vizelő szobrok még betűket is le tudnak írni elmozduló csípőjükkel, hímvesszejükkel, illetve vizeletük sugarával, sőt, egy belső GSM-egységnek köszönhetően az egyik cseh mobilszámra küldött SMS-eket is meg tudják jeleníteni.

Ezt sem tudtam leellenőrizni (pedig nekem még egy emeltdíjas szöveges üzenetet is megért volna a látvány), de sztorinak jó. Köszönet érte innen is Pivonkának!

Két óriási K-betű a múzeum bejáratánál; kevés jobb logót tudnék egy Kafka-múzeumnak elképzelni.

Kafkáról még csak annyit, hogy az Óvárosban (Staré Mesto), a Široká utcában van egy róla elnevezett, hangulatos kávézó (aranyárban mért sörrel, elvégre Prágában nem fogok kávét inni!), az utolsó képen pedig a számtalan Kafka-poszter közül az egyik kedvencem látható.

 

3 hozzászólás

 1. bibo65 — 2012-07-31 23:42 

Az SMS pisiben lehet valami igazság: http://boingboing.net/2005/09/27/peeing-statues-spell.html
Azt mondja, a szobrok mellett van a telefonszám, amire lehet küldeni az SMS-t. A szám: (+420) 724370770.
Akár most is lehet küldeni a szöveget…
http://www.waymarking.com/waymarks/WM6PFQ_The_Piss_at_Lesser_Town_Curn_na_Mal_Strane_Prague

 2. sirdavegd — 2012-08-07 15:43 

Én eddig mindig arra gondoltam, hogy Prága és Brno vizelgeti egymást, ha már az urak elhelyezkedéséből indulunk ki. De Brno-t behelyettesíthetjük Olmützzel vagy Zlínnel is :) Az egyik kedvenc prágai szobrom, na :) A Károly híd melletti pingvines hajózócsatornáról is kéne poszt.

 3. tiboru — 2012-08-07 18:38 

Na látod, ez a verzió is teljesen hihető :-)

A pingvines izét nem láttuk, legalábbis nem emlékszem rá…

_szégyenkezik_

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.