Variációk zöldre

Bár a népnyelv Írországot nevezi a zöld szigetnek, Madeirát az úszó virágoskertnek és Korzikát a szépség szigetének, én azt mondom, hogy mindhárom címkét jogosan odabiggyeszthetjük az Azori-szigetek nevéhez is. A szigetcsoportot alkotó kilenc közül az általunk meglátogatott legnagyobb szigetről (São Miguel) elmondható, hogy burjánzóan zöld, elképesztően virágos és persze gyönyörű is.

De maradjunk most a zöldnél. São Miguel elsősorban és mindenekelőtt: zöld.

Nagyon zöld.

A kismillió, általunk készített képet nézegetve több, mint a felük szerepelhetne ebben a posztban, amelynek egyetlen deklarált célja a buja zöldek bemutatása – de visszafogtam magam és tényleg csak pár példát mutatok ízelítőnek.

A sziget egyik nagy attrakciója, hogy nem csak körbe-körbe van víz (ami egy szigetnél persze nem annyira meglepő :)), hanem van egy csomó tó is a hegyek között, jellemzően vulkáni kráterekben, különböző magasságokban.
Ennél az ikertónál (Sete Cidades) az egyiket kék tónak hívják, a másikat zöld tónak, és bizonyára van olyan szemszög és napszak, amikor ez nyilvánvalóan elkülönül, mi azért inkább zöldnek láttuk mindkettőt.

A Lagoa do Fogo (kb. tűztó) még ennél is zöldebb volt az esős, ködös idő ellenére, és a második szálláshelyünk melletti tó, Furnas se kutya:

Tavakról és kráterekről lesz még szó, ahogy kertekről is szólnia kell egy kötelező gyakorlatnak São Miguel kapcsán: a szigetet magát egy kerthez hasonlítottam, de ezen belül sok-sok, hihetetlenül gondozott kert van úton-útfélen.

Az „útfélen” itt nem csak egy közhely, hanem tessenek szó szerint érteni. Az utak mentén mindenfelé miraduro-k vannak, ami kilátót jelent, és biztos, hogy külön posztot szentelünk nekik. A tavakat is ilyen kilátókról fotóztuk, és ezt is, meg még vagy 100 hasonlót:


Hoppá! Belecsúszott a nagy zöldellésbe egy kis pink, de ezt sem könnyű kikerülni, mert virághegyek vannak mindenfelé.

Már Madeirán is nagyon csíptük a miradurókat, mert tényleg olyan helyekre rakják őket, ahonnan lélegzetelállító panorámákban lehet gyönyörködni, nem lehet abbahagyni a fényképezést és a sóhajtozást, ráadásul parkoló is van, ahol az autóval megállhat a kocaturiszt.

Az azori miradurók viszont még sokkal szebbek, gondozottabbak, mint a madeiraiak, mindegyik egy-egy kis kert az út szélén, legtöbbször grillező- és piknikhely is, de ez TÉNYLEG külön poszt lesz, mert annyira, de annyira…

Ez a sok zöldség (nem amit írok, hanem amit mutatok!) mind szoros kapcsolatban van a sziget levegőjének páratartalmával, pontosabban a pára levegőtartalmával. Szóval a páratartalom 85-95%-os. Ez nekem eléggé ijesztően hangzott, amikor olvastam róla, és meg voltam győződve, hogy fulladozni fogok, meg izzadni és szenvedni.

Hiába mondtam, hogy ne izguljon, mert velem lesz.

Izzadni nem kellett, mert standard 17-20 fok volt ottlétünk alatt, a levegőt pedig egyszerűen jó beszívni! Erre akkor döbbentünk rá igazából, amikor Ferihegyen (Jav.: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Té) kijöttünk az épületből :(

Na de miért is kezdtem bele a párásságba ebben a posztban? Hát mert ETTŐL olyan elképesztően ZŐD minden.
Beleértve a földet is, ahol nem csak a földes sétányt, de sokszor még a kevéssé használt aszfaltot is belepi egyenletesen a moha…

Aztán ott vannak a deklaráltan is kertnek vagy parknak nevezett helyek, ami szinte abszurdnak tűnt: minek ide egy park? Park az egész sziget. Ez olyasmi, mint a baklavát megszórni egy kis porcukorral, gondoltam én, de aztán láttam hogy a parkokban még tovább tudják fokozni a zöld-kéjhömpölyt

A Furnas-béli Terra Nostra botanikus kert is megérdemel majd egy komolyabb bejegyzést, most csak néhány zöldségét válogattam bele a salátába.

Természetesen vannak itt is kis tavak, amelyek csak félig-meddig mesterségesek, lévén hogy a park területén átfolyik egy melegvizű, sárga színű patak, és hatalmas kaméliagyűjtemény is van, amit majd meg is mutatok, amikor a többi színre kerül a sor.

Na jó, egy kaméliafajtát már most is mutatok, ami Európában sehol máshol nincs, csak az Azori-szigeteken:

Ki kell találni, hogy mi ez! Aki kitalálja, kaphat belőle. Többet nem segítek.

Végezetül pedig még egy kis zöld. Zöld háttér előtt. Zöld a zöldediken.

Csak a színe kedvéért :)

23 hozzászólás

 1. bdj1 — 2013-06-04 13:57 

Teának tűnik…

 2. becsuszoszereles1k — 2013-06-04 16:08 

@bdj1: Sot! Zold teanak!!:))

 3. becsuszoszereles1k — 2013-06-04 16:15 

Koszonet ezert az elmenyert!

Arra gondolok, hogy alighanem ilyen lehetett a Paradicsom-kert/Eden-kert!
Hogy paraval gyozik az ottaniak ezt a szepseget, nade munkaval hogy gyozik?
Ez valami alom!
A kepek alapjan, nem sokan jarnak arra (legalabbis egy idoben)! Vagy megis?:)

Varjuk a folytatast!

 4. csuri — 2013-06-04 16:53 

@bdj1: Az bizony!!!!
ÜgyesHoztunk is magunkkal, nagyon finom!

 5. csuri — 2013-06-04 17:04 

@becsuszoszereles1k: Jaj de jó, hogy tetszett és valami átment a mi élményünkből! Nagyon örülök neki.
Nem egy zsúfolt hely, az biztos :)
Lesz majd még egy csomó szépség, és a gasztroutazásokon kaják is!!

 6. csuri — 2013-06-04 17:25 

@becsuszoszereles1k: Van zöld és fekete teájuk is, exportra is gyártanak, bár nem tömegesen. Két tea „gyárban” is jártunk, erről is lesz beszámoló.

 7. becsuszoszereles1k — 2013-06-04 18:59 

@csuri: Meghogy atjott az elmeny? Minden egyes kepnel szoszerint megdobbentem!
Nem csak a valogatott szepsegektol es kulonlegessegektol, hanem a tokeletesen ujszeru elmenytol, amilyet vagy hozzahasonlot meg soha nem lattam!
Hiaba, amit az ember onmaga, mindenfele kis rejtett helyeken felfedez, az nagyon mas, mint az utikonyvek beteve tudott/kivulrol ismert ajanlata.

Akkor a „mintha ott lettel volna” melle kerjuk szepen a „mintha ott (l)ettel volna” elmenyeket is!:)

[Gyors (falank) olvastamban kamelia helyett kameleont rogzitettem a fejemben! Meg jo, hogy nem reklamaltam miatta!:) A Gasztroutazasok-ban lesz ilyen meglepetes? Kamelia salata – mert errol a kulonleges helyrol barmi elkepzelheto! A kameleonok persze hadd kameleonkodjanak csak szabadon!]

 8. becsuszoszereles1k — 2013-06-04 19:18 

@csuri: Tea! Kulonleges vilag!
Nagyon kivancsi vagyok, milyen jellegzetessege van az Azori-szigeteki teanak! Milyen ize volt, amikor ugymond eloszor kostoltatok.
Csak laikus teakedvelo vagyok, de nagyon szeretem a zold teat, a jazmin teat, a kinai vagy az orosz fekete teat (amit anno kis recsegos celofanzacskoban lehetett kapni, amire kek vonalakkal kinai pagoda volt pingalva – aztan, hogy orosz volt-e vagy kinai, ki tudja!). Es ittam csodalatosan illatozo, tomeny angol teat is (feher, koralaku filter/ennyit a laikussagomhoz) – azota nem csodalkozom miert teaznak annyit az angolok, de azon sem, miert isszak tejjel!

 9. danescu — 2013-06-04 20:40 

Nagyon szép, köszönet az élményért! A zöld tea poénját is látom, lelőtték!
A sziget zöld, a tea is, csatlakozom hát. Én is zöld vagyok az irigységtől. :)

 10. abigel — 2013-06-04 21:51 

Köszi! Csodás!álomlistára felvéve!

 11. becsuszoszereles1k — 2013-06-05 18:34 

Nem mintha eddig nem tunt volna fel a posztban ez az adat: 85-95%-os paratartalom!:)
Hanemhogy mar ragondolva is el tudnek ajulni a „turbo-legkevergeto” mellett is(high-tech ventillator:))/ a legkondit meg utalom:pffu, egeszsegtelen, bebudosodik – „lasd” regi autobuszok legkondijarataibol terjengo pocsolyaszag; meg majd ha lesz annyi penzem – merthogy telen jo volna futesre!:(

17-20 fok mellett ezekszerint nem problema!

Eddig 40-60%-os valtozathoz volt szerencsem, mint maximumhoz, tengermelleki korzetben – viszont 38-42 fokos homerseklet mellett, amibol ket dolog biztosan kovetkezett: a ruhak mar a mosogep es szaritokotel kozotti uton csontszarazza valtak; fagyival meg, ha dore modon, ZOLDfulu korodban, setalgatas celjabol elhagytad a szinte melyhutott kavezot – ajtonyitasra szep nagy plecsnive valt a sok gomboc, csak az ures tolcser meredezett a kezedben.

Neha jol jon egy kis pihenes az effele vilag vegen.

 12. csuri — 2013-06-06 15:30 

@becsuszoszereles1k: Kaméleont egy darabot se láttunk, de kaméliát rengeteget. Volt a gyűjtemény a Terra Nostra parkban, de nem kell ehhez park: nő vadon is, mint a gaz, az út szélén.

 13. csuri — 2013-06-06 15:33 

@danescu: :)

 14. becsuszoszereles1k — 2013-06-06 21:59 

@csuri: Lehet, hogy kamelianak alcazta magat…:)

 15. koxi — 2013-06-10 08:35 

Jöhet a következő bejegyzés a szigetekről, és sorozz meg minket sok-sok fotóval!

 16. becsuszoszereles1k — 2013-06-10 12:33 

@koxi: Visszalapozva: lesz itt a felhozatalban kameliagyujtemeny; botanikus kert; azori miradurok (miradourok) – kilatok es piknikhelyek; Sao-Miguel kertjei; hegyi tavak, kraterek! Es a gasztroutazasokon is varhato csemege…- viszont jo otlet, hogy „addig is”:), ne tessek ennyire csepegtetni az informaciot! Johetnenek nagyon batran a fotok!! Legalabb annyira batran, mint Tiboru font beszurt szavai az indulas elott!:) )

 17. viki — 2013-06-10 17:00 

Mi értjük csak igazán hogy milyen csodálatos a zöld természet.
Mikor még Temesváron voltunk, és az Izraeli barátaink voltak nálunk látogatóba, nem értettük mit csodálják hogy minden olyan zöld !
Most értjük. Igaz hogy egy esős tél után itt is szép zöld minden, de ez a nyár kezdetén megszűnik, minden elszárad, ami nincs öntözve, kivéve az örökzöld fákat. De mivel sokat öntöznek , mégis van zöld és a virág, persze távol áll a „Zöld Sziget”-töl
Nagyon szép zöld, türkiz zöld színe itt csak a Holt tenger vizének van.
Élvezzük a fényképeket és várjuk a beszámolót a teáról

 19. csuri — 2013-06-15 21:19 

@becsuszoszereles1k: asztamindenit, ezt csak most olvasom. Na, látom te jegyzetelsz, nem lehet elsunnyogni az ígérgetések után…. Csak egy kis időőőőőő, az kellene, minden más OK. De lesz mindaz, amit megpengettem, csak kis türelmet kérek. Lehet hogy élek a javaslattal, és nyomok képeket szinte komment nélkül, az valamivel gyorsabban megy….

 20. csuri — 2013-06-15 21:22 

@becsuszoszereles1k: Köszi linkeket. Eddig nem tudtam ennyire tudományosan alátámasztani, hogy miért imádom a zöld teát ÉS a kávét is, de most már nem csak élvezetből iszom, hanem gyógyszerként :)

 21. csuri — 2013-06-15 21:24 

@viki: Viki bácsi, látom sikerült végül bejelentkezni, várjuk ezutánm is a kommenteket!! A teás posztra készülök, de biztos nem elsz olyan tudományos, mint Viki bácsi fűszeres posztjai annó – majd várom a kiegészítéseket hozzá!
Addig is elviselhető nyarat!!

 22. becsuszoszereles1k — 2013-06-16 08:45 

@csuri: :)) Mindig a legfontosabb a pozitiv viszonyulas!:))

 23. becsuszoszereles1k — 2013-06-16 08:50 

@csuri: …aa! Csak szeljegyzet volt koxi-hoz!:))

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.