Párizs – vegyes fotók 1.0

Külföldön (vagy akár belföldön) sétálva a turista számtalan olyan képet készít(het), amelyek nem illeszthetők egyetlen témakörbe sem. Nem építészeti műremeket örökít meg, nem történelmi emlékhelyről tanúskodik, nem kapcsolódik híres emberhez, de még csak egy meztelen nőt (vagy férfit – lám, milyen korrektek vagyunk) sem ábrázol.

Csurtusék párizsi kószálásaik során számos ilyen kép készült, amelyekből most egy csokrot nyújtunk át olvasóinknak. Nevezzük őket életképeknek, salátának, vegyesfelvágottnak vagy mittudomén – a lényeg az, hogy elementáris közlési kényszerünk újabb gyümölcsét tartjátok… hol is..? Na jó: a kezetekben.

A párizsi utcafalakon gyakran olvasható ez a felirat: Tilos plakátolni – az 1881. július 29-i törvény. Amint látható, a franciák 128 éve rájöttek arra, hogy az összevissza ragasztgatott, színes papírokkal díszített városkép nem menő.
A házilag elkészített írásos felhívások ennek ellenére nem idegenek a francia főváros arculatától. Itt például három (nevesített) ügyvéd elleni fellépésre szólít az ismeretlen, mondván, hogy nevezettek egy csomó disznóságot elkövettek, úgymint fenyegetés, honorárium kizsarolása, önkényes pszichiátriai beutalásokra és jogellenes fogvatartásokra irányuló kísérletek. A cím egy kicsit meghökkentő: Szükségállapot – a gazember ügyvédek likvidálása. A feszültségen enyhít, hogy az utolsó mondat pontosít: minden törvényes eszközzel…
A magyar fülnek-szemnek poénos feliratok is szembejönnek néha. Itt van például a Buci utcában található, azonos nevű kávézó, és nem messze ettől van a Buci nevű szálloda is.
Román szomszédaink franciaországi jelenléte legalább száz éve zavarja a honfibútól terhes magyar lelkeket. Lám-lám, a Dacia szálloda a híres Szent Mihály útján található, a Luxembourg kerttől nem messze. Megnyugtató, hogy csak három csillaggal rendelkezik. Pannónia (vagy Hungária) hotelről nem hallottunk a környéken.
Orvosi területen nem vagyunk nagyon büfék, ezért biztos csak nekünk volt furcsa doktor Anne Dorothée Taieb-Chapelon egyik szakterülete, a pszichodermatológia. Maximum szófejtéssel tudunk próbálkozni: ez olyan bőrgyógyászatot jelent, amely a lelki okokból történő kóros bőrelváltozásokkal foglalkozik? Kollégája (és talán férje), Max Taieb doktor egy kézzelfoghatóbb téma profija: az esztétikai nemibetegségeké. Izgalmas területek lehetnek.
A környezetvédelmi igyekezet szinte kézzel is tapintható. Itt például egy olyan parkoló KRESZ-táblája látható, ahol csak elektromos autók állhatnak meg és tankolhatnak fel finom árammal. Nem is láttunk fekete BMW-terepjárót ezen a helyen várakozni, pedig a parkolóhely a párizsi belvárosban legalább olyan értékes, mint mondjuk a Lurdy-ház háta mögött, ahol a mozgássérülteknek fenntartott helyeken szinte csak négykerékmeghajtású, sötétített üvegű Pajerókat vagy koromszínű Audikat lehet látni. De ez közszolgálati kiszólás volt, nem is folytatjuk.
Párizsban lehet ilyen szerkezeteket is bérelni a városnézéshez, amelyek igénybevétele előtt az ember kap egy 10 perces okítást, majd mehet Isten hírével. Mi nem próbáltuk ki, de egyszer majd talán…
A budapestieknek nem kell elmesélni, hogy milyen az, amikor egy nagyvárosban több százezer kutya él. Most nem a székletükről készítettünk képet, hanem egy olyan szerkezetről, amelynek segítségével a (hátsó lábára vélelmezhetően sebesült vagy műtéten átesett), és a mellékelt két fotón látható kutya kis hátsó kerekeket kapott és így tud közlekedni. Ez már-már terminátori jelleget kölcsönöz az ember legjobb barátjának és alkalmas a riadalomkeltésre, de biztosan lesz, akinek a “cukiság” szó ugrik be; lelke rajta.
Amerika persze ide is beférkőzött. Ezt a limót a Bastille tér mellett fotóztuk, és csak remélni tudjuk, hogy a tulaj három parkolóórába is bedobálta a szükséges aprót. A színe miatt külön sok puszit küldünk a sofőrnek.
Párizs nem egy olcsó hely, ezt mindenki tudja. Ez a fotó egy ingatlanforgalmazó cég kirakatában látható, és – igen, jól látjátok – egy 7 (hét) négyzetméteres bútorozott lakást (?) kínálnak eladásra potom 99 ezer euróért (ez a mai árfolyamon kábé 26-27 millió forint). A hirdető roppant korrekt: bevallja, hogy az ingatlan a negyedik emeleten van, egy olyan házban, ahol nincs lift. Viszont udvarra néz az ablak.

1 hozzászólás

 1. GloriaMundi — 2011-09-01 11:01 

Ez is jópofa poszt :-)

Kutya: tényleg cukiság. Az első kutyánk ilyen szálkásszőrű tacskó volt, és sajna a fajtának az a genetikai problémája, h a hátsó lába lebénulhat, bár ez nem jelent végleges bénulást, lehet kezelni. Egyáltalán nem szabad lépcsőztetni ezt a fajtát … Túl hosszú a teste. A kerekes szerkezet ügyes, filmeken már sokszor láttam, de az életben még nem :-)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.