Kanada – Niagara

Egy poszt erejéig hagyjuk itt a jó öreg Európát, és vessük vigyázó szemeinket ismét a juharsziruppal folyó Kánaán felé.

Az összesen 8900 kilométeres, “a világ leghosszabb nem őrzött” határának nevezett Kanada-USA vonalon elterülő vízesés, illetve a körülötte kialakult idegenforgalmi centrum komoly vonzerőt gyakorol a turistákra (évi 13-14 millió érdeklődőről beszélnek).

A kanadai oldalon a látogatók jelentős hányada 19-20 év körüli amerikai, akik nem annyira a fülsiketítő robaj, illetve a mindent belepő vízpermet iránt érzett olthatatlan vágyuk által vezérelve ugranak át a határon, hanem azt használják ki, hogy Ontario tartományban alkoholt 19 éves kortól szabad nyilvánosan fogyasztani, míg a vízesésen túli konzervatív fafejűeknél a delirium tremenshez való jogot a betöltött 21. életévhez kötik.

A neten találtam egy szabadon felhasználható légifotót, amely kiválóan ábrázolja posztunk tárgyát, ezért azt most berakom, hogy mindenki lássa, miről is beszélek. A piros pontokat én tettem rá, és a határvonalat jelölik. A fotó a kanadai oldalról készült:
A baloldali az amerikai vízesés, a jobboldali a kanadai. Látható, hogy a határvonal a kanadai részt kettévágja, ezért elvileg nem 100%-ban juharleveles; amerikai szakemberek minden fórumon hangsúlyozzák, hogy az ottani látvány kábé egyötöde jogilag jenki tulajdonban van, a kanadaiak persze mindig kikérik maguknak. Meglásd, ez lesz a kirobbantója az első amerikai-kanadai háborúnak.
Amikor ott voltam, február vége felé jártunk, ezért a folyó még elég jeges volt, de nem bántam, mert így is elég látványos az egész.

Ez tehát a teljesen amerikai vízesés, a háttérben New York állam (ahogyan azt művelt olvasóink biztosan tudják, NY állam nem azonos a nagyvárossal, a nevükön kívül semmi közül egymáshoz.)
Ez az alakja miatt Horseshoe Falls-nak, vagyis Patkó vízesésnek nevezett kanadai rész. Körülbelül 50 méterről zuhan le a víz (egy 16-17 emeletes ház magassága), és vízhozama ötször akkora, mint a szomszédé. Ez roppant büszkévé teszi a kanadaiakat, akik ezen kívül túl sok világraszóló elsőséggel nem rendelkeznek (kivéve ugye a  már említett juharszirupot).

Mindkét oldalon van település, és – hatalmas döbbenetemre – mindkettőt Niagara Falls-nak hívják. A kanadai városnak 85 ezer lakosa van (ennek 15%-a ír, 18%-a pedig skót származású, csak hogy monomániánkról sem feledkezzünk meg…), az amerikai NF-ban mintegy 60 ezren laknak (innen nemzetiségi gyökerekre vonatkozó statisztikával nem rendelkezem, csak annak sikerült utánanéznem, hogy 76%-uk fehér, 19%-uk pedig néger afroamerikai).
Tájvédelmi körzet lévén, a környezetvédelmi rendőrség a legnagyobb mumus errefelé. Minden hozzájuk tartozik, a szemeteléstől kezdve a közterületi italozáson át a közszeméremsértésig. A saját szememmel láttam, amint egy tízfős, alkatuk és modoruk alapján a favágó-világbajnokság pontszerző helyein végzett, eléggé  részeg társaság egyik tagja a kuka mellé dobott egy sörösdobozt. Mintegy tíz másodperc múlva lefékezett mellettük egy ilyen járőrautó, s a benne ülő egyenruhás szúrósan rájuknézett.
Hangsúlyozom: nem szállt ki, nem szólt egy szót sem, nem dudált, csak rájuknézett egy olyan pillantással, amelynek minőségét egy Lavrentyij Pavlovics Berija nevű, méltán híressé vált egykori szovjet állampolgár tudná csak igazán értékelni.

A favágók összerezzentek, a bűnös gyorsan felkapta a dobozt a földről, beledobta a kukába, majd hosszas magyarázatba kezdett, amiben a “Sir” és a “really sorry” szavak egy perc leforgása alatt legalább hatszor szerepeltek.

Egyenruhás hősünk továbbra sem beszélt, csak mutatóujjával játékosan megfenyegette a megszeppent társaságot és lassan továbbhajtott, a részeg csoport tagjai pedig (a Jézus Szíve apácaképző intézet elsőéves növendékeit megszégyenítő visszafogottsággal) szótlanul elsomfordáltak.

Ilyenkor nekem óhatatlanul beugrik azon magyar rendőrök képe, akik nem mernek odamenni a tilosban parkoló fekete BMW terepjáróhoz, nehogy kapjanak egy barackot az abban ülő kopasz úrvezetőtől.

Nincs

Nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.