Szent Patrik napja

A hagyomány szerint a mai napon ünnepeljük Szent Patrik napját (írül: Lá ’le Pádraig), az egyetlen olyan komolyan vehető, globálisan ismert szentét, aki a Smaragd Szigetet és az íreket képviseli a katolikus egyház egyetemes kalendáriumában. A román ortodoxok is tisztelik, náluk – mondjuk úgy – a luxuskategóriás szentek közé tartozik (ezek állandó jelzője az “întocmai cu Apostolii”, vagyis egyenrangú az apostolokkal). 

A világ azon tájain, ahol írek élnek, március 17-e a legnagyobb tömegbuli jegyében telik: minden és mindenki zöldbe öltözik (pár évvel ezelőtt Dublin folyójának, a Liffey-nek a vizét is a szimbolikus zöldre színezték ezen a napon, de Chicagóban minden évben megteszik ezt az ottani folyóval), lépni sem lehet a háromlevelű lóherétől és a Guinness-es korsóktól. Ne feledjétek: ma FELTÉTLENÜL kell egy kis alkoholt fogyasztani!!! Aki teheti, az igyon ír whiskey-t és sört – ezeken a kategóriákon belül minden további szabadon választott.

Sajnos nincs időm részletezni, ezért csak röviden: boldog Szent Patrik-napot mindenkinek! Vagy ahogy kedvenc íreink mondják: Beannachtaí na Féile Pádraig!

És ne feledjétek, hogy ezen a napon – nemzetiségtől függetlenül – mindenki ír!

Nincs

Nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.