A bakui Sorge-szobor

Mai rövid posztunkban (mintegy azerbajdzsáni előételként) bemutatjuk az azeri főváros egyik legérdekesebb köztéri alkotását.

Aki nem tudná: a második világháború egyik legsikeresebb hírszerzője, a szovjet színekben játszó, német újságírói fedéssel dolgozó, főleg Japánban és Mandzsúriában tevékenykedő doktor Richard Sorge itt, Bakuban született.

A kétmilliós azeri főváros egyik délnyugati kerületében, Sabunçuban található ez az emlékmű, nem véletlenül: Sorge itt látta meg az azerbajdzsáni (akkor még orosz cári) napvilágot 1895-ben. Édesapja, Wilhelm Sorge a helyi kőolajipari vállalat német mérnöke volt, aki orosz feleségével élt Bakuban. Életrajzi részleteket  a Tiborublogon olvasható, háromrészes Sorge-sorozatban találhattok.
Szóval itt ez az emlékmű, amely a fenti kerületben, a Samed Vurgun utcában (inkább sugárúton) látható 1982 óta, egy hosszúkás park nyugati bejáratánál. Amint az megfigyelhető, az alkotói hármas (Jurij Dubov tervező, Rashad Alijev építész és Vlagyimir Cigal szobrász) nem vitte túlzásba a dolgokat; egyetlen betűnyi felirat sem jelzi például, hogy kiről-miről is van szó (elvégre egy mélyfedésben dolgozó hírszerzőre emlékezünk ugye).
A fekete kőtömbön az arc elnagyoltan vehető csak ki, körülötte golyóütötte nyomoknak látszó lyukak. Az egyetlen tényleg kifejező részlet a szemek; ezeket este belülről megvilágítják, s messziről látszik Sorge doktor fürkésző tekintete…

Szerintem nem rossz.

Persze lesznek civilebb posztok is Azerbajdzsánról és Bakuról, ígérem.

5 hozzászólás

 Visszakövetés1. Dakabin barber near me — 2023-09-10 17:26 

Dakabin barber near me

A bakui Sorge-szobor | Csurtusék utaznak

 Visszakövetés2. dentist — 2023-09-20 16:16 

dentist

A bakui Sorge-szobor | Csurtusék utaznak

 Visszakövetés3. dating — 2023-10-26 17:27 

dating

A bakui Sorge-szobor | Csurtusék utaznak

 Visszakövetés4. torrent — 2023-11-05 03:08 

torrent

A bakui Sorge-szobor | Csurtusék utaznak

 Visszakövetés5. x-rated — 2024-01-08 11:59 

x-rated

A bakui Sorge-szobor | Csurtusék utaznak

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.