Franciaország – Mária Magdolna kriptája

Saint-Maximin-la-Sainte-Baume: kisváros Dél-Franciaországban. S hogy miért érdekes? Nos, ebben a kisvárosban áll az a székesegyház, melynek altemplomában található a Mária Magdolna (a továbbiakban: MM) földi maradványait befogadó szarkofág. Nem akarom most a sokak által vitatott (és majdnem ilyen sokak által vallott) témát feszegetni, hogy MM valójában Jézus felesége volt-e, vagy csak tanítványa (esetleg annyi sem), hiszen a topiknak szép irodalma van; hogy csak hármat említsek: a Szentírás, Dan Brown és a Konteóblog.

Nem; mai írásunk simán csak bemutatja a helyszínt s az előzményeket, amennyire ez egy blogposztba belefér. Persze véleményét a sztoriról mindenki elmondhatja a kommentekben, feltéve, ha ezt civilizált hangnemben teszi és senkit nem sért meg durván hitében és meggyőződésében.

Saint-Maximin-la-Sainte-Baume központjában, egy viszonylag apró téren (ahol alkalomadtán még katonazenekar is muzsikál) áll tehát az a gótikus bazilika, amelyet valamikor a XIII. század végén kezdtek el építeni, egy Meroving-korbéli régebbi templom romjaira. Elég robusztusnak tűnik, ami többek között annak is tulajdonítható, hogy nincs harangtornya, sem szentélykörüljárója, sem pedig kereszthajója.

Ennyit mára az egyházi építészetről.

Lássuk akkor, ki is volt MM.

Röviden: biztosan senki sem tudja, én sem. Köszönöm a figyelmet.

Kicsit hosszabban: mint arra a bevezetőben is utaltam, több elmélet is létezik vele kapcsolatban. Egy biztos (a Bibliának márcsak hiszünk!): Jézust szolgálta (Márk, 15, 40-41), kísérte őt a prédikálásai során, miután Jézus kiűzött belőle valami gonosz lelket és/vagy betegséget, esetleg hét ördögöt (Lukács, 8, 2), és ott volt, amikor a Megváltót keresztre feszítik, sőt, a feltámadás után ő beszélt vele először (János, 20, 11-18). Egyes források szerint ő volt Jézus kedvenc tanítványa, sőt, apokrif iratok odáig mennek, hogy az „apostolok apostolának” nevezik. No comment.

Nem tisztem abban sem állást foglalni, hogy Jézus halála után MM tényleg Jeruzsálembe, majd Dél-Franciaországba menekült volna Sárával (aki Jézustól fogant), mindenesetre Provence-ban erősen tartja magát az a tétel, mely szerint MM-t több társával (testvéreivel, a későbbi szent Lázárral és szent Mártával, továbbá szent Maximinusszal és más tanítványokkal) együtt Palesztinában felteszik egy vitorla és evezők nélküli csónakra, amellyel hosszas bukdácsolás után végül a Rhône folyó torkolatánál vetődtek partra (időszámításunk szerint 40 körül), s innen indultak a tartomány megtérítésére.

Saint-Maximin közelében van az a barlang (a Sainte Baume), amelyben MM meghúzta magát, s ahonnan testét (jóval később) a bazilikát megelőző templomba vitték.
Itt felül ez a kripta lejárata, illetve itt alul maga a szarkofág, amely a hatodik századra datálható. A középkori egyházi szokásoknak megfelelően a szentek egyik-másik testrészét külön is kiállították (lásd még Szent Jobb); MM esetében ez a koponya (pirossal bejelölve), amelyet a szarkofágon kívül, egy speciális, emberi (női) fejet és nyakat ábrázoló, aranyozott, kristályüveggel lezárt ereklyetartóban tárolnak, s amelyet minden év július 22-én körmenetben végighordoznak a városka utcáin.

1974-ben (a Vatikán engedélyével) igazságügyi orvostani és antropológiai vizsgálatnak vetették alá, amely azt mutatta ki, hogy a koponya egy mediterrán típusú, ötven-hatvan év körüli nőé, aki valamikor az első században halt meg.

A koponyát II. Anjou („Sánta”) Károly fedezte fel, amikor 1279 decemberében (még mint Provence  tejfölösszájú grófja) személyesen felügyelte a régi altemplom feltárását. Károly későbbi felesége mellesleg Árpádházi Mária magyar hercegnő (V. István magyar király lánya) volt.

Ugye, milyen kicsi a világ..?

A kriptában egy további érdekesség is található, amit azonban nem lehet megnézni: ez egy kristálytartály, amelyben (állítólag) MM-nek az a testmaradványa található, amelyhez Krisztus hozzáért akkor, amikor a Megváltó az emlékezetes „Noli me tangere!” („Ne érj hozzám!”, illetve Jánosnál, legalábbis a Károli-fordítás szerint: „Ne illess engem!„) szavakat mondta neki a kereszten, mert MM megérintette a haldoklót. Hogy ez bőrdarab vagy valami más, azt nem sikerült kiderítenem.

8 hozzászólás

 1. miamai — 2012-05-11 12:07 

Szuper írás, nagyszerű lehetett az a provence-i út! (csak az irigység beszél belőlem…)
Sárával kapcsolatban: Egyes legendák szerint Sára rabszolganő volt, és a magdalai Máriával, vagy két másik Máriával jutott el a mai Dél-Franciaország partjaihoz. (Ez a Mária-Miriam név elég gyakori volt akkoriban)
A tengerparton, úgy kb. 170 km-re az itt leírt helytől van egy kis település: Saintes-Maries-de-la-Mer. Ide gyülekeznek a világ minden tájáról a hívő cigányok, akiknek (a Vatikán által nem kanonizált, tehát nem elismert, de) legjobban tisztelt szentje, Kali Sara (azaz Szent Sára). Ajándékokat hoznak, felöltöztetik Sára szobrát és amolyan igazi többnapos cigány-búcsút tartanak.
Sok érdekes cikk, írás és videó van erről is a neten. Az egyik: http://www.youtube.com/watch?v=XT7LR45SPL4

 2. tiboru — 2012-05-11 13:53 

Köszönjük a kiegészítést!

 3. Wendiii — 2012-05-11 13:59 

Egy kicsit ide kapcsolódik egy 200-ben írt lemez, melyben egy „Rennes-le-Château” nevű helyet emleget, ahol Krisztus sírját vélik felfedezni. Az ehhez kapcsolódó írást itt lehet olvasni (ha esetleg érdekel valakit; angol tudás kell): http://covenworldwide.org/bandhistory13.php
OK, tudom, hogy a lemez fikció, de az itt olvasható háttéranyaggal együtt érdekes története van.

 4. tiboru — 2012-05-11 15:30 

Bizony, Saunière plébános története és a település előbb-utóbb még egy konteót is megérhet…

 5. miamai — 2012-05-12 08:56 

Jöhet!!!!! Ez a páter az elmúlt század szülötte, tehát már nem nagyon lehet bizonyíték nélküli legendákra hagyatkozni – valaminek lennie kell…
Apropos: az újfajta lézertechnika régészeti elterjedésével nem leszünk vajon szegényebbek jó néhány zaftos konteóval?
http://index.hu/tudomany/tortenelem/2012/04/30/osi_sirkamrat_fedtek_fel_skociaban/

 6. Rókakígyó — 2012-05-13 07:00 

Hogy miket ki nem találnak az emberek:) MM in France:) Evező nélküli csónak… Kormány nélküli ország… ja az van.

 7. hk417 — 2012-05-13 16:22 

Meg kéne vizsgálni ma is azt a koponyát–sokkal pontosabban meg tudnák mondani a dátumokat,származást,… Bár ez valószínűleg nem érdeke az egyháznak.Mondjuk és simán el tudom képzelni,hogy a Vatikán már minden ilyen ereklyéről tudja az igazat,de az üzlet az üzlet!

 8. Rókakígyó — 2012-05-14 06:43 

Ez a történet jut erről eszembe: Gyerekkoromban szerettem volna egy biciklit, ezért minden este imádkoztam, hogy kaphassak egyet. Aztán rájöttem, hogy az Úr nem így dolgozik. Loptam magamnak egyet és imádkoztam, hogy bocsássa meg bűnömet.

Az egyház szerintem nem foglalkozik azzal, hogy ezek az ereklyék honnan származnak, mert minek foglalkoznának vele. A lényeg, hogy a kultusz maradjon, meg legyen hatalom és pénz. Elsősorban hatalom, az hozza a pénzt.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.