Carcassone

Az elmúlt két és fél évezred során kelták, gallok, rómaiak, vizigótok, majd a muzulmánok, az okcitánok, illetve hát a franciák uralták Carcassone környékét.

Nem, furcsamód a miénk (eddig) még nem volt, még egy rövid időre sem. Ennek ellenére olvassátok el a posztot; ha másért nem, akkor azért, mert olyan várat láttok benne, amilyet eddig csak a Hamupipőkében vagy a többi tündérmesében…

Ez a dél-francia kisváros két, egykor igen jelentős kereskedelmi és hadiút (egy kelet-nyugati és egy észak-déli) kereszteződésében fekszik, s kivételezett helyzetét nagyon sokáig féltékenyen őrizte. Látképileg és építészetileg még az igen erős délfrancia mezőnyből is kiemelkedik, ezért logikus, hogy mi is bekukkantottunk egy rövid látogatás erejéig.

A várost nem lehet eltéveszteni. Az Autoroute des Deux Mers (vagyis a Két tenger autópályája) A61-es szakaszán fekszik (alig 10 kilométerre magától az aszfaltcsíktól), s a franciák még arra is odafigyeltek, hogy egy olyan helyen építsenek benzinkutat, illetve autós pihenőt rajta, ahonnan az esetleg még hezitálóknak ez a látvány adja meg a végső lökést a látogatáshoz.
Ha mi egy történelemblogot írnánk, most hosszasan ecsetelhetnénk az elmúlt 2500 év minden helyi csetepatéját; ha meg konteóblog lennénk, külön felhívnánk az összeesküvésekre szomjazók figyelmét, hogy Carcassone egyike volt azon településeknek, amelyekbe a katarok (albigensek) menedéket remélve visszahúzódtak, amikor a XIII. század legelején kiadták rájuk a vadászati engedélyeket. Persze itt is leölték őket, de ez más kérdés.

Ez azért  lehet érdekes a fanoknak, mert bizonyos feltételezések szerint a katarok a templomosok tanait követték, s birtokában voltak (lehettek) annak a titoknak, hogy mit is hoztak el Jeruzsálemből Jacques de Molay nagymester elődei… Na és a katarokat tartják egyesek a  rózsakeresztesek (és talán a szabadkőművesek és az illuminátusok) szellemi elődeinek is…

Ez itt jobboldalt (pirossal) Languedoc-Roussillon tartomány Franciaországon belül, és az, amit nem tudtok elolvasni, mert túl apró betűkkel írtam, az Carcassone.

De ne bonyolódjunk bele; a lényeg, hogy Carcassone falain a mai napig ilyen táblák figyelmeztetik a turistákat, hogy a nyolcszáz éve eltiportnak vélt szellemi kontinuitás talán még létezik. Le pays cathare = A katar-ország, de méginkább: Katarföld.
Maga a látnivaló a dupla fallal körülvett, kora középkori hangulatot árasztó óváros, amely az évszázadok során többször tönkrement ugyan (felégetés, részleges lerombolás), de  utólag aztán mindig akadt egy-két herceg, püspök vagy polgármester, aki kisajtolta a lakosokból a restaurációhoz szükséges összegeket.

Ha már restauráció: nem mehetünk el szó nélkül Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc mellett (itt balra), aki a XIX. század egyik legellentmondásosabb francia építésze volt. Eugène barátunk egyik vesszőparipája a középkori épületek restaurálása volt, méghozzá roppant kreatív módon. Nem csinált titkot abból, hogy számára a restaurálás nem azt jelenti, mint az értelmező szótárak szerkesztőinek, vagyis egy előző állapot visszaállítását. Nem bizony; Eugène restaurátori hitvallása nagyjából úgy foglalható össze, hogy olyan, a tökéleteshez minél közelebbi állapotba kell hozni a restaurálandó épületet, amely pontosan tükrözi az egykori építészek valamennyi szándékát, még akkor is, ha ez a visszaállított állapot olyan, amilyenben maga az épület talán sohasem tündökölt.
Ez a mondat olyan franciásan homályos, de szerintem elég könnyen értelmezhető, ugye? Eugène Emmanuel bátran felvállalta, hogy visszamenőlegesen kitalálja a pár száz évvel előtte élt építők és tervezők szándékát, s ennek megfelelően restaurálta például az 1800-as évek második felében Carcassone-t is. Amivel nincs is semmi probléma, ha az ember sima turista (akárcsak Csurtusék), és elsősorban álmélkodni és gyönyörködni  szeretne. Mondjuk egy középkor-szakértő építész lehet, hogy a haját tépné, miközben ezeknek a kétségkívül látványos falaknak és bástyáknak az árnyékában sétál, de ez legyen az ő problémája. Nekünk tetszett – és úgy tűnik, hogy az UNESCO sem sokkal finnyásabb, mert 1996-ban felvette Carcassone óvárosát a világörökség listájára.

Szóval az óváros nagyjából így néz ki; körülbelül három kilométer hosszú, egymástól 12-20 méterre fekvő kettős falrendszer (a rajzon zölddel jelölt szakaszon fel lehet mászni a falakra), harminchat torony, húsz bástya, hangulatos utcácskák rengeteg szuvenyírsoppal és zabáldával (itt van például ez az édességbolt, amelyben több száz (!) fajta csoki, cukorka, nyalóka és minden egyéb  – sima és töltött – desszert található, feltéve, ha annak legalább nyolcvan százaléka cukor vagy méz).

Ez itt alul meg a Languedoc-i zászló, illetve címer, ami elég sokáig be volt tiltva. A languedoc (avagy az oc, az occitan, esetleg az okszitán vagy okcitán nyelv, amely a tartománynak is a nevét adta) egy mostanra majdnem teljesen elfelejtett (mert a francia állam által sokáig üldözött) nyugati újlatin nyelv. Az utóbbi tíz-tizenöt évben (nagy duzzogva) Párizs is elkezdte támogatni (kulturális, tehát NEM etnikai!) kisebbségként az okszitánokat, ami abban nyilvánul meg, hogy néha rá lehet bukkanni kétnyelvű utcanév-táblákra. Mi asszem összesen négyet láttunk, de az is lehet, hogy nem voltunk elég szemfülesek.

Tudjuk ugye, hogy a legalább háromszáz éve érvényes, hivatalos párizsi  álláspont szerint Franciaországban háromféle embertípus bukkanhat fel: vagy francia valaki, vagy bevándorló és éppen a francia státuszra vár, vagy turista. Az olyanok, hogy breton, normand, okszitán, baszk vagy elzászi, nos, ezek mindössze kulturális nüanszok, amelyek nem alkalmasak a Nagy Francia Összkép érdemi befolyásolására.

De ezt nem feszegetem tovább; ez egy utazási blog, mint már többször is leszögeztük.

Persze biztosan van, aki szerint ez az egész olyan giccses, hogy jobb is lenne elfelejteni. Mivel ízléssel nem vitatkozunk, ismételten a teljesen szubjektív véleményünket mondjuk, mely szerint Carcassone óvárosa igenis nagyon kellemes, látványos és hangulatos hely,  ahol a hozzánk hasonló halandók jól fogják érezni magukat, annak pedig, aki modernebb vizuális élményekre vágyik, melegen ajánljuk mondjuk a bilbaói Guggenheim Múzeumot. Madártávlatból (egy prospektusból kimásolva) valahogy így néz ki a hely, amit igenis ajánlani tudunk.

És persze ettünk is. Ezúttal semmi különöset: egy-egy salátát rendeltünk egy apró kerthelyiségben: Csuri ezt  a tonhalas-garnélarákos-grépfrútos tálat itt felül, én meg (konzervatívabb hangulatban lévén) egy kis libamájast. Biztosan mondtuk már, de nem győzzük hangsúlyozni: lehet fikázni a franciákat egy csomó minden miatt (mi is szoktuk), de amit ilyen könnyű (vagy kevésbé könnyű) kis salátákban alakítanak, az minden várakozást felülmúl.

Nincs

Nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.