Baszkföld – zöld

Ezt a posztot vizuális felüdülésnek szánjuk, s a tőlünk megszokott szószátyárságot ideiglenesen visszafogva átadjuk a képeknek a főszerepet.

Az alábbiakban baszkföldi fotóink közül láthattok válogatást; kifejezetten olyan képeket szerkesztettünk be, amelyeken a természeti hangulat dominál, s amelyek – reményeink szerint – áthozzák a vidéki Baszkföld hangulatát. Nekünk nagyon bejött, reméljük, ti sem fogjátok unni.

 Azember nem is gondolná, hogy ezek a hegyek-dombok is Spanyolországban vannak. Persze ez a vidék az úgynevezett „Zöld Spanyolország” (España Verde), amivel gyakorlatilag az óceáni klíma által érintett baszk, kantábriai és galíciai partvidék szűkebb környezetét jelölik a hispániai idegenforgalmi beetetők – ezúttal teljesen jogosan.
Nem tudom, csak engem emlékeztet-e egy kicsit Székelyföldre..? Esetleg Írország egyes vidékeire? Igaz, ez utóbbiban azért nincs ilyen sok (és ilyen sűrű) erdő, és a fenyő se gyakori vendég… Az itt látható „hegyek” valójában csak combosabb dombok (ezer méteres magasság közelében nem is jártunk, noha olyanjuk is van, kicsit odébb).
A folytonos pára, a szinte megszakítás nélküli, váltakozó sűrűségű köd, az alacsonyan terpeszkedő felhők magyarázatul szolgálhatnak az elképesztően gazdag növényzetnek. A baszk dombvidék átlagos éves csapadékmennyisége 1200 milliméter. Mivel olvasóink közül viszonylag kevesen folytattak szakirányú tanulmányokat, összehasonlításként csak annyit, hogy Budapesten ez a mérőszám kábé 550-570, Temesváron 600-620, úgyhogy ebből már a marketingmenedzserek is ki tudják számolni, hogy Euskadiban átlagosan minimum kétszer annyi eső esik, mint erre mifelénk.
Azt talán már mondtuk, hogy Baszkföld Spanyolország leggazdagabb régiója; az egy főre eső összspanyol GDP 25 ezer euró, a baszkföldi 32 ezer (!). Ismét csak az összehasonlítás kedvéért: a megfelelő magyar szám 10 ezer, a román 5500. És nehogy azt higgyétek, hogy ez itt csak dimbesdombos vidék. Tessék, a legszebb kombináció, amit el tudok képzelni a műfajban: zöld hegyek (erdőkkel) és tengerpart. Természetesen lesznek majd „igazi”, sokat pofázós posztok is, de úgy éreztük, ez a látvány megért egy külön fejezetet itt, a Csurtusblogon.

Nincs

Nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.